Verhuizen naar een andere gemeente [checklist]

Verhuizen betekent dat u veel moet regelen. Gaat u verhuizen naar een andere gemeente, dan zijn er een aantal extra zaken waar u aan moet denken. Geen stress! We hebben hier een handige checklist opgesteld, zodat u niets over het hoofd ziet. Zo kunt u straks snel en zonder zorgen van uw nieuwe woning genieten!

Stap 1: schrijf u in bij de nieuwe gemeente

Nadat u bent verhuisd, dient u zich binnen vijf dagen in te schrijven in uw nieuwe gemeente. Het is niet nodig om u bij de oude gemeente uit te schrijven. Bij uw inschrijving als nieuwe inwoner in de nieuwe gemeente, wordt u automatisch uitgeschreven bij de oude gemeente.

Stap 2: onderzoek welk energiecontract gunstig is

Onderzoek bij het verhuizen naar een andere gemeente welke energieleveranciers hier werkzaam zijn. Mogelijk zijn er leveranciers actief, die u een voordeliger energiecontract aanbieden. We raden u aan om diverse contracten te vergelijken. Er bestaan diverse vergelijkingssites die u hierbij kunnen helpen.

Stap 3: vraag uw gemeentelijke belastingen terug

Bij het verhuizen naar een andere gemeente kunt u een deel van de vooruitbetaalde belastingen in uw oude gemeente terugvragen, zoals de hondenbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Ontdek op de website van uw oude gemeente hoe dit geregeld is. Dit kan per gemeente verschillen. Let op: de onroerende zaak belasting OZB, die u als huiseigenaar voor een jaar hebt betaald, krijgt u niet terug. Vanaf 1 januari in het nieuwe jaar betaalt u OZB in uw nieuwe woonplaats.

Stap 4: vraag dubbel betaalde waterschapsbelasting terug

Verhuist u naar een andere gemeente, dan valt u nu mogelijk binnen een ander waterschap. U ontvangt dan automatisch een rekening voor de waterschapsbelasting in uw nieuwe gemeente voor de overige maanden van het jaar. Hebt u over deze maanden ook al waterschapsbelasting in uw oude gemeente betaald? Dan kunt u de dubbel betaalde waterschapsbelasting terugvragen bij het oude waterschap.

Stap 5: veranderen van waterbedrijf

In Nederland zijn 10 waterbedrijven actief. Bij het verhuizen naar een andere gemeente is het belangrijk om na te gaan welk waterbedrijf in uw nieuwe gemeente actief is. Gaat het om een ander waterbedrijf, dan in uw oude gemeente? Meld u dan af bij het oude waterbedrijf en meld u aan bij het nieuwe waterbedrijf.

Stap 6: kies eventueel een nieuwe telecom provider

Uw verhuizing naar een andere gemeente is een goede gelegenheid om de beschikbare telecom providers in uw nieuwe gemeente onder de loep te nemen. Vergelijk de contracten en controleer of er misschien een interessante aanbieding is. Soms kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen naar een andere provider.

Stap 7: een uitkering dient u opnieuw aan te vragen

Ontving u in uw oude gemeente een uitkering? Dan vervalt deze bij uw verhuizing naar een andere gemeente. U dient uw uitkering dan opnieuw aan te vragen in uw nieuwe woonplaats. Op de website van uw nieuwe gemeente vindt u meestal alle informatie die u nodig hebt voor de aanvraag van uw uitkering.

Stap 8: overige aandachtspunten

Tot slot nog enkele overige aandachtspunten. Hebt u kinderen? Ga dan snel, nadat u weet dat u gaat verhuizen, op zoek naar een nieuwe school of een kinderopvang. Een ander punt is dat het verstandig is om ook alvast op zoek te gaan naar een nieuwe huisarts in uw nieuwe woonplaats. Verder is een verhuizing ook een goed moment om uw inboedelverzekering opnieuw te bekijken en eventueel aan te passen.

Hulp nodig bij verhuizen?

Zoals u ziet, komt er veel op u af als u gaat verhuizen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het verhuizen zelf. Dat kost ook veel tijd, inspanning en als u niet oplet veel spierpijn! U kunt echter ook de hulp van een verhuisbedrijf inschakelen. Vraag hier gemakkelijk online vrijblijvende en kosteloze verhuisoffertes aan.

Verhuizen naar andere gemeente checklist

ALTIJD gratis en vrijblijvend | Bespaar 40% op uw kosten

Hoe werkt onze service?

  • Plaats uw aanvraag vrijblijvend via ons contactformulier;
  • Binnen 24 uur ontvangt u gratis offertes van verhuisbedrijven in uw regio;
  • Vergelijk de verhuisbedrijven op kwaliteit, prijs en service;
  • Kies het beste verhuisbedrijf in uw regio voor uw verhuizing en bespaar 40% op uw kosten.